Grapa rotativă Tehnopoli BRP-9

Grapa BRP-9 este destinată pentru prelucrarea totală și între rânduri a culturilor: cerealiere, prășitoare, soii, leguminoaselor, ș.a. Este compatibilă pe orice tip de sol. La prelucrarea cu acest tip de utilaj are loc înlăturarea mecanică a buruienilor în faza de germinare, afînarea pojghiței solului și introducerea în sol a îngrășămintelor sau a erbicidelor dispersate pe sol. Tandemul pendular bazat pe 2 rulmenți mărește termenul de exploatare a acestuia asigură copierea reliefului câmpului și păstrarea adâncimii uniforme de lucru. Cu cât mai mare este viteza de lucru, cu atât mai intens are loc afânarea solului.

Utilajul are 2 regimuri de lucru:

  1. Delicat — pentru efectuarea lucrărilor  pe câmpurile cu vegetația deja dezvoltată, dinții roților-stea  sunt amplasați cu arcuirea pe direcția deplasării, ceea ce asigură intrarea aproape verticală a dintelui în sol, fără a trauma cultura;
  2. Agresiv —  dacă dinții roților-stea sunt amplasați cu arcuirea opus direcției de deplasare atunci acționarea lor asupra solului se mărește. Astfel de prelucrare convine la dezmiriștire și alte tipuri de lucrări totale, și intensive a solului.

Stabilirea adâncimei de lucru de la cilindrii hidraulici și lacătului hidraulic, ceea ce asigură o reglare precisă.

Aerarea, care se face prin împungerea solului cu dinții roților-stea, este asemănătoare unei micro-explozii. Astfel de acționare prin micro-explozie asupra solului (în afară de afânare) contribuie la excluderea bruscă a CO2 acumulat în stratul superficial și înlocuirea acestuia cu O2 și N (azot) din aer, ceea ce activizează simțitor (accelerează) procesele biologice din sol și acumularea (sinteza) azotului. Toate acestea duc la dezvoltarea accelerată și completă a culturilor (conform datelor științifice, o trecere cu boroana rotativă este egală cu introducerea în sol a silitrei în cantitate de 100 kg/ha). O particularitate însemnată a utilajului este variata pliantă hidraulic a acestuia, ceea ce asigură o transportare comodă și compactă a utilajului pe drumurile publice.

Caracteristici tehnice grapei BRP-9

Caracteristici

BRP – 9

Productivitatea

10,8 – 18 ha/oră

Viteza de lucru

12 – 20 km/oră

Viteza de transportare

Până la 20 km/oră

Lățimea de lucru

9,2 m

Diametrul ariciului

540 mm

Numărul de arici

92 buc

Dimensiunile de gabarit, m:

– în regim de lucru (L/B/H)

3.95х9.15х1.4

– în regim de transportare (L/B/H)

3.95х4х3.5

Greutatea

2800 kg

Puterea necesară, nu mai puțin

110 CP

Tip

remorcat