Grapa cu discuri ZEUS-VТ (tehnologia de prelucrare VERTI-TILL)

Grapa cu discuri ZEUS-VT produsă de uzina Veles Agro (Ucraina) – un produs nou pe piața agricolă. Grapa este produsă în 3 modificații, în dependență de lățimea de lucru: 4 metri (ZEUS-4VT), 5 metri (ZEUS-5VT) sau 6 metri (ZEUS-6VT).

Grapa cu discuri ZEUS-VT – grapă universală, proiectată special pentru lucru în condiții grele: prezența masei mari de resturi vegetale, sol tasat, perioade secetoase ș.a.

Organele de lucru amplasate în patru rânduri, cuprind grinzile suport cu cauciucuri de amortizare, ceea ce oferă posibilitatea ca organul să efectueze mișcări nesemnificative de oscilare după amplitudine, astfel pătrunzând mai adânc în sol și efectuând simultat autocurățarea discului.

Pe suportul organului de lucru sunt prinse două discuri tandem cu butuc nementenabil în ordine de șah, asta contribuie la efectuarea lucrului, fără înfundare.

Butucul organului de lucru este alcătuit din doi rulmenți cu bile, în două rânduri. Rulmenții sunt radiali, de sprijin cu diametrul interior de 45 mm, care au o protecție în două trepte: garnitura de tip labirint pe exterior protejează față de acțiunea mediului exterior, iar garnitura de tip casetă apără nimerirea murdăriei în rulment. Refuzarea de utilizare a unsorii clasice de tip Litol-24 și întrebuințarea noi unsorii consistente multicomponente cu care este suplinit corpul, permite mărirea termenului de exploatare a fiecărui nod chiar și-n condițiile cele mai grele.

Uzina VELES AGRO a extins asortimentul de tăvălugi propus. Ca fiecare client să poată să-și aleagă cel necesar lui pentru o lucrare mai calitativă și mai cantitativă:

Tăvălug segmentat

Tăvălug de cauciuc trapezoidal

Tăvălug zimțat

Tăvălug coardă cu platbanda simplă (din bare)

Reglarea adâncimii de lucru se face hidraulic, prin intermediul a două roți de sprijin situate frontal și cilindrului hidraulic al tăvălugului de sprijin din spate. Șaibele de reglare interschimbabile permit fixarea adâncimii de lucru în poziția dorită.

Pentru asigurarea siguranței construcției cu carcas grapele cu discuri ZEUS HD sunt dotate cu acumulator hidraulic la cilindrii hidraulici de transportare. Acumulatorul contribuie la diminuarea sarcinilor la lovituri și vibrație, apărute la transportarea utilajului pe drumuri publice.

Grapele cu discuri ZEUS HD se echipează cu distribuitor al fluxului hidraulic pentru o pliere uniformă a părților și pentru lucrul uniform al sistemului hidraulic, ceea ce exclude posibilitatea operatorului de a greși și a răsturna utilajul.

De asemenea grapele cu discuri ZEUS HD se dotează cu panouri laterale, care nu permit aruncarea pământului pe suprafața neprelucrată și previne formarea de creste între treceri. Panourile au reglări pe scară largă, atât în plan vertical, cât și-n plan orizontal.

Bara de remorcare a grapei cu discuri ZEUS HD este echipată cu amortizatoare ranforsate de cauciuc pentru prevenirea loviturilor și vibrațiilor.

Pentru transportarea confortabilă și-n siguranță plierea grapei cu discuri ZEUS HD se face la 3 metri pe lățime și mai puțin de 4 metri pe înălțime, conform standardelor europene.

TEHNOLOGIA VERTI—TILL

Tehnologia VERTI-TILL — asigură abordarea sistematică, orientată spre obținerea unui sol sănătos — prelucrarea verticală a solului fără formarea straturilor compactate.

Utilizarea metodelor ORIZONTALE de prelucrare a solului pot avea un efect contrariu, creând straturi tasate, care au un efect negativ asupra bunei dezvoltării radiculare și ca urmare diminuarea proceselor nutritive, ceea ce micșorează potențialul recoltei. Straturile tasate de sol influențează negativ la menținerea umezelii și duc la uscarea solului, precum și provoacă moartea organismelor folositoare, ca râme și microorganisme.

Utilizarea tehnologiei VERTI-TILL constă în crearea fisurilor verticale, care asigură circularea apei prin întreg profilul solului și dă rădăcinilor libertatea pentru o dezvoltare deplină.

În afară de asta, tehnologiile VERTI-TILL lasă un profil omogen, nelimitat, în care cultura poate dezvolta un sistem radicular sănătos, adânc care îi va asigura accesul la rezervele nutritive din sol și apă — contribuind la recolte mai mari. Tehnologia VERTI-TILL la fel ia în calcul și importanța administrării efective a resturilor vegetale, formarea și menținerea constantă a densității solului și crearea patului germinativ perfect.

Avantajele sistemului vertical de prelucrare a solului

  • Recoltă mai mare

În economia agrară modernă există goana după recoltarea unei producții cât mai mare, indiferent de calitatea acesteia. Diferite cercetări au arătat că prelucrarea verticală poate ajuta producătorii să obțină această cantitate. Studiul FARM JOURNAL care a durat 5 ani, a arătat că porumbul a fost recoltat cu 7,6 Center/ha mai mult la prelucrarea verti-till, decât cel care a fost cultivat tradițional. Culturile pot să se dezvolte liber în straturile compactate, care opresc creșterea și să primească mai multe elementre nutritive.

  • Creșterea mai bună a rădăcinilor și asimilarea elementelor nutritive

Fără obstacolele, create la prelucrarea tradițională a solului – culturile formează un sistem radicular mult mai puternic. Această creștere a rădăcinilor asigură mai multe puncte de acces la elementele nutritive și apă, necesare pentru o creștere sănătoasă a culturilor și mărirea recoltei. Sistemul radicular puternic și complet ajută, de asemenea, cultura să reziste și să persiste în timpul perioadelor secetoase și cu vânturi puternice. Datorită sistemului radicular foarte dezvoltat, culturile sunt mai adaptate la condițiile neprielnice de vreme, economisindu-vă recolta și câștigul.

  • Infiltrarea mai bună a apei

Pentru pregătirea de perioada secetoasă, solul trebuie să aibă capacitatea de a asorbi și păstra apa, altfel culturile nu se pot dezvolta. Chiar și atunci când este o cantitate suficientă de apă, densitatea straturilor rămase după prelucrarea tradițională (talpa plugului), pot fi o cauză a stopării circulației apei cu imposibilitatea atingerii rădăcinilor. Eliminând straturile tasate prin intermediul utilajului cu prelucrare verticală se poate de distribuit liber apa în sol și de alimentat la necesitate.

  • Mai rentabil

Fermierul caută mereu metode de a economisi timpul, resursele, de micșorat cheltuielile și de mărit câștigul. Prelucrarea verticală poate ajuta fermierii să atingă aceste rezultate și să pregătească solul dintr-o singură trecere, ceea ce economisește timpul și cheltuielile de energie.

  • Mai ecologic

Întrucât sursa de venit a fermierilor este pământul, acesta necesită o bună alegere a metodei de prelucrare, care va păstra resursele naturii. Pentru prevenirea eroziunii solului, prelucrarea verticală acoperă stratul superficial cu rămășițe vegetale și le menține acolo. Această practică contribuie, de asemenea la descompunerea și restabilirea elementelor nutritive în sol. La fel solul poate menține și distribui apa după necesitate.

Caracteristici tehnice

Parametrul

ZEUS-6VT

ZEUS-5VT

ZEUS-4VT

Tipul

semiremorcat

semiremorcat

semiremorcat

Lățimea de lucru (m)

6

5

4

Viteza de lucru (km/oră)

15

15

15

Viteza de transportare (km/oră)

20

20

20

Productivitatea (ha/oră)

3.6— 6.75

3.6— 6.75

3.6— 6.75

Adâncimea de lucru (cm)

5— 6

5— 6

5— 6

Numărul de turbodiscuri (buc.)

48

40

32

Diametrul turbodiscului (mm)

550

550

550

Grosimea turbodiscului (mm)

6

6

6

Lațimea ondulării turbodiscului (mm)

60

60

60

Distanța dintre discuri (mm)

250

250

250

Presiunea la un disc (kg) **

215

240

265

Lungimea cauciucului de amortizare (mm)

380

380

380

Greutatea (kg) **

10 400

9 600

8 600

Dimensiuni de gabarit (mm):

 

 

 

— lungimea de lucru

8 320

8 320

8 320

— lungimea de transportare cu iluminatoare

9 300

9 000

9 000

— lățimea de lucru

6 000

5 000

4 000

— lățimea de transportare

3 000

3 000

3 000

— înălțimea de lucru

2 370

2 370

2 370

— înălțimea de transportare

4 000

3 500

3 000

Puterea necesară (CP) **

320— 400

260— 350

200— 300

Numărul de ieșiri hidraulice cu acționare dublă

4

4

4